Kaasfondue welke kaas

Kaasfondue kan je eigenlijk met allerlei soorten kaas maken. De meeste bekende is wellicht wel de Zwitserse kaasfondue. Wij maken deze met Emmentaler, Gruyere en Appenzeller.

Wij hebben 2 heerlijke recepten hier vermeld. In onze winkel kunnen wij je uiteraard verder helpen met meer recepten.

Zwitserse Kaasfondue

4 personen:

300 gram Emmentaler
300 gram Gruyère
250 gram Appenzeller
4 dl. droge witte wijn
Verse citroensap
Teentje knoflook
Maïzena ( 2 theelepels)
Nootmuskaat
Peper

Het liefst maken we de fondue in een gewone pan op het vuur.

Doe de wijn in de pan samen met de gesnipperde knoflook en knijp een halve citroen uit in de pan. Verwarm tot de wijn bijna kookt. Voeg hier de gemalen kaas aan toe en blijf voortdurend roeren met een houten lepel.

Voeg 2 eetlepels maïzena toe aan een klein scheutje wijn en voeg dit bij de fondue. 

Naar smaak, nootmuskaat en peper toevoegen.

Wanneer de kaasfondue klaar is gieten we hem over in de caquelon.

Smakelijk en geniet.

Wat heb ik nodig voor kaasfondue?

Duvel Kaasfondue

4 personen:

400 gram Boerenkaas met Italiaanse kruiden
400 gram Stolwijker belegen

2 flesje Duvel bier
Verse citroensap
1 rode peper
Teentje knoflook
Maïzena ( 2 theelepels)

Het liefst maken we de fondue in een gewone pan op het vuur.

Open 1 flesje Duvel bier en schenk deze in een glas. Geniet van het bier tijdens het bereiden van de fondue. Zorg er wel voor dat je 1 slokje overhoudt. Deze heb je later nog nodige.

Open het 2e flesje Duvel bier en giet deze in een pan samen met de gesnipperde knoflook, rode peper ( in stukjes gesneden ) en knijp een halve citroen uit in de pan. Verwarm het bier tot het bijna kookt. Voeg hier de gemalen kaas aan toe en blijf voortdurend roeren met een houten lepel.

Voeg 2 eetlepels maïzena toe aan het slokje Duvel bier wat je over hebt gehouden van het eerste flesje en voeg dit bij de fondue. 

Wanneer de kaasfondue klaar is gieten we hem over in de caquelon.

Smakelijk en geniet.

Kaasfondue wat doop je er in ? 

Behalve het klassieke stokbrood zijn ook groenten heel lekker om te serveren bij kaasfondue. Weinig tijd? Rauwe groenten zoals bleekselderij, tomaten, radijsjes en geschrapte wortels zijn niet alleen lekker en snel klaar, ze zorgen ook voor extra kleur op tafel. Heb je meer tijd? Vul de tafel ook met gekookte of geroosterde groenten zoals bloemkool, broccoli, champignons of pompoen. Aardappeltjes, gehaktballetjes, soepstengels en knoflook olijven zijn trouwens ook top om te dippen in de gesmolten kaas. Zo is er voor iedereen wat lekkers!

Hoe varieer je met kaasfondue?

Je kunt variëren met de soort kaas, drank, kruiden en smaakmakers in kaasfondue. Vaak wordt droge witte wijn gebruikt. Het zuur van de wijn zorgt ervoor dat de kaasfondue een mooi homogeen mengsel vormt. Naast wijn kun je bier, cider, melk of appelsap gebruiken om je kaasfondue op smaak te brengen. De soort kaas is de grootste smaakbepaler