Op dit moment is het helaas niet mogelijk om uw bestelling thuis te laten bezorgen. Onze winkel in Oosterhout is wel gewoon geopend.

Wat onderscheidt biologische kaas van gangbare kaas?

Biologische kaas onderscheidt zich door een toewijding aan duurzame en ethische productiemethoden. Op biologische boerderijen, waar de melk voor deze kaas wordt geproduceerd, vermijdt men het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden en kunstmest. Dierenwelzijn staat centraal, met ruimte voor koeien om te grazen en frisse lucht te ademen, zonder groeibevorderaars of preventieve antibiotica.

De voeding voor de dieren is biologisch en vrij van genetisch gemodificeerde organismen (GMO's). Deze aandacht voor gezond voer resulteert in hoogwaardige melk, die vervolgens op een natuurlijke manier wordt verwerkt tot kaas. Tijdens het rijpingsproces worden geen kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen toegevoegd, wat de authentieke smaak en kwaliteit van de kaas bevordert.

Biologische kaasproductie omarmt een milieuvriendelijke benadering, met duurzame landbouwpraktijken die bijdragen aan het behoud van biodiversiteit en het minimaliseren van de ecologische impact. Het resultaat is een product dat niet alleen heerlijk smaakt maar ook een bewuste keuze vertegenwoordigt, waarbij de gezondheid van de consument en het welzijn van dieren en de planeet centraal staan.

De biologische boer

Onze veehouders wijden zich elke dag met passie aan het welzijn van de natuur en de dieren. Het is dan ook begrijpelijk dat zij zorgvuldig kiezen voor een kaasmakerij die dezelfde overtuigingen deelt. Het doorgeven van de beste biologische melk aan een kaasmakerij die zich inzet voor het vervaardigen van hoogwaardige biologische kaas is voor hen vanzelfsprekend.

Kruidenrijk grasland

Niets kan tippen aan een weide, vinden onze boeren. Daarom laten ze hun koeien, schapen en geiten vrij grazen in weides vol met grassen, klavers, kruiden en bloemen. Het is een prachtig schouwspel! Deze natuurlijke omgeving zorgt niet alleen voor een gevarieerde en gezonde maaltijd voor de dieren, maar ook voor een unieke smaak in onze kazen. Omdat onze koeien uitsluitend biologisch voer krijgen, kan de melkopbrengst per koe lager zijn, maar wel rijker van smaak. En dat proef je terug in onze heerlijke kazen.

Dierenwelzijn

Er wordt minimaal gebruik gemaakt van antibio­tica bij behandeling van zieke koeien, maar juist gebruik gemaakt van de natuurlijke veerkracht van dieren en inzet van natuurlijke homeopathische middelen. Wanneer toch antibiotica gebruikt moet worden geldt een dubbele wachttijd voordat de koe weer gemolken mag worden na antibiotica ge­bruik. Dat wil zeggen als in de gangbare landbouw bijvoorbeeld de melk van een koe die antibiotica heeft gehad 6 dagen niet gebruikt mag worden voor levensmiddelen is dat in de biologische landbouw 12 dagen. Een aantal van onze boeren gebruikt overigens helemaal geen antibiotica, maar dat is niet voorgeschreven bij biologische landbouw.

Antibiotica mag niet preventief ingezet worden, maar alleen ter genezing van een al zieke koe. Bij gangbare melk krijgen koeien soms antibiotica om te voorkomen dat een koe ziek wordt. Er mag geen Genetisch Gemodificeerd Materiaal (GMO) worden gebruikt in het voer voor de dieren. Gezonde koeien worden gehouden met oog op dierenwelzijn, zoals een minimale dikte van het strodek of matten waar de koeien op liggen.

Over het algemeen heeft een biologische boer meer hectare grond, waarop minder koeien worden gehouden. Voor biologische boeren is dit maximaal 1.8 koeien per hectare over het totale grasland en 6 koeien per hectare beweidbaar grasland. Het is moeilijk dit in harde cijfers te vergelijken met gangbare landbouw; daar mogen 2.6 koeien per hectare gehouden worden. Het aantal hectare per koe is gekoppeld aan de hoeveelheid stikstof (koemest) die op het land gebracht mag worden. Je kunt gangbaar meer dan 2.6 koeien per hectare houden, maar dan moet je mest afvoeren.

Bekijk hier ons assortiment met Biologische kazen