Op dit moment is het helaas niet mogelijk om uw bestelling thuis te laten bezorgen. Onze winkel in Oosterhout is wel gewoon geopend.

Hoe maak je de perfecte kaasplank?

Welke kazen horen er thuis op een typisch Frans kaasplankje voor na het eten? Hoe moet je de kazen serveren? Wat drink je bij een kaasplankje? 

Met onze 7 tips slaag je altijd!

Wist je ook al dat je ook nog mag genieten van lekkere kaasjes als je zwanger bent? Lees hier welke kazen je mag eten als je zwanger bent.

Hoeveel kaas op een kaasplank?

Selecteer 3 tot 5 kazen. Minder mag ook, maar meer is niet echt nodig. De Keuze voor je gasten wordt dan te moeilijk, bovendien moet het allemaal wel passen op de kaasplank, want de verschillende kaassoorten mogen elkaar niet raken.  Gebruik je de kaasplank als dessert, reken dan ongeveer 150 gram per persoon. 

Welke kazen op een kaasplank?

Voor een goede mix van smaken kies je een kaas uit elke (of zoveel mogelijk) van de 5 Franse kaasfamilies: geitenkazen, harde/halfharde kazen, witschimmelkazen, blauwe kazen en roodflorakazen.

Een voorbeeld van een mooie selectie aan kazen

Hoe zorg ik voor rijpe kaasjes op de kaasplank?

Vertel ons wanneer je de kazen wilt serveren. Dan kiezen wij de juiste rijpheid van de zachte kazen van voor je kaasplank.

Waarop serveer je kaas voor een kaasplank?

Gebruik bij voorkeur een houten plank, want daarop kun je de harde kazen (zoals Comté en Manchego) makkelijker aansnijden. Serveer om dezelfde reden altijd een mes zonder kartels bij de kaasplank.

Hoe lang moeten de kaasjes uit de koelkast?

De kazen zijn het lekkerst als ze op kamertemperatuur zijn. Sommige kaasjes mogen echt wat langer uit de koelkast. Lepelkaasjes bijvoorbeeld mogen echt wel eventjes een avondje van te voren uit de koelkast. Tip: Zet voor het diner de kaasplank klaar met daarover een vochtige doek. Zo heb je tijdens het etentje geen omkijken meer naar al de lekkere kaasjes.

Wat schenk je bij een kaasplank?

Bij voorkeur schenk je een witte wijn bij een kaasplank, vooral als er geitenkazen bijzitten. Wil je toch graag een rode wijn drinken? Selecteer dan vooral hardere kazen als Manchego of harde bergkazen. De beste keuze is Sauvignon-blancChardonnay of onze Riesling , Als je 1 wijn kaasplank breed wilt inzetten). Heeft een rode wijn toch uw voorkeur, kies dan een zo ‘licht’ mogelijke rode wijn, zoals onze eigen Garnacha. Ook Port kan erg lekker zijn. Let wel op dat je dan een Port pakt die niet te zoet is. bijvoorbeeld onze 7 jaar oude gerijpte port.

Onze tips om te schenken bij het kaasplankje

Wat serveer je bij een kaasplank?

Serveer iets zoets bij de kazen. Een heerlijke confiture van vijgen of kweepeer doet het altijd erg goed op de kaasplank.