Op dit moment is het helaas niet mogelijk om uw bestelling thuis te laten bezorgen. Onze winkel in Oosterhout is wel gewoon geopend.

Hoe komt Stompetoren kaas aan zijn naam?

Onze kaas dankt z’n naam aan het dorp Stompetoren in Noord-Holland, waar de koeien grazen en de kaas wordt geproduceerd. De kaas rijpt daarna in het beste kaaspakhuis van Nederland en dat proef je. Niet voor niets behoren we tot de beste kaas van Nederland. 

Koop hier online Stompetoren kaas

Boerenkaas of Goudse kaas?

Stompetoren kaas is een type Goudse kaas.  De term Goudse kaas zegt nog niets over de kwaliteit, alleen met de vorm. Een Goudse kaas heeft de vorm van een wiel, weegt tussen de 1 en de 16 kg en heeft een vetgehalte van minstens 48% 

Koop hier online Boerenkaas

Onze meest verkochte Stompetoren kaas

Wat weegt een hele Stompetoren kaas?

Stompetoren kazen wegen over het algemeen 16 kilo. Er zijn ook een aantal varianten die met 12 kilo gemaakt worden.

Vegetarische kaas

De kaasmeesters hebben hard gewerkt om vegetarische kaas mogelijk te maken. Kaasmeester Lieke Kortekaas: “Het was echt een groot project waarbij kwaliteit het uitgangspunt blijft. En de unieke smaak en smeüigheid van CONO kaas moest precies hetzelfde blijven. Het enige verschil is dat we nu een vegetarisch stremsel gebruiken om de melk in te dikken tot wrongel. Aangezien onze kaasmakers de stremming altijd al handmatig controleren en ze de wrongel met de hand roeren konden we hun expertise meteen inzetten.” 

Vanaf begin 2021 maakt CONO bijna al haar kazen met vegetarisch stremsel. 

Kaasmakerij

De CONO-kaasmakerij staat in de Beemster polder. De CONO kaasmakerij heet sinds 1929 ‘De Tijd’. Met deze naam spreken ze een belofte uit: met de kaasmakerij gaan ze bijdragen aan de toekomst op een manier die past bij de herkomst en identiteit. Ze blijven trouw aan hun tradities uit het verleden, zoals het roeren van de wrongel met de hand en natuurlijke rijping.

‘De Tijd’ is klimaatneutraal gecertificeerd door Climate Neutral Group. Zij blijven op traditionele wijze kaasmaken maar met de meest moderne, duurzame apparatuur en technieken.

Klimaatneutraal

De melkveehouders  van CONO werken al jaren met het Caring Dairy programma, waarin ze gemeten op 18 indicatoren hun vakmanschap inzetten ten behoeve van dierwelzijn en duurzaamheid. In 2002 was CONO de eerste zuivelorganisatie die een premie gaf voor weidegang. In 2014 openden zij een nieuwe kaasmakerij, energiezuinig ontworpen en sinds 2020 klimaatneutraal. CONO blijft stappen maken en Klimaatpositief is de volgende ambitieuze stap van CONO om de continuïteit voor volgende generaties, te waarborgen. Hiermee bevestigen we onze toonaangevende rol op het gebied van duurzaamheid.