Valpolicella Classico Superiore Ripasso, Corte San Benedetto
Omschrijving

Druivensoort
Corvina (65%), corvinone (20%) en rondinella (15%)

Ligging wijngaard
In het hart van het meest klassieke deel van Valpolicella zijn de wijngaarden voor deze wijn te vinden in de gemeente Negrar. Broer Angelo en Loris di Lavarini besloten er in 2006 het werk voort te zetten, dat hun opa in de jaren ’50 ooit begonnen was. Ruim 18 ha is beplant met de klassieke druivensoorten voor Valpolicella, Ripasso, Amarone en Recioto.

Vinificatie
De wijn ontleent de naam aan de voor Ripasso zo kenmerkende wijze waarop hij gemaakt wordt. Een basiswijn, verkregen uit de oogst in oktober, ondergaat in februari een tweede gisting met de most van de Amarone en de Recioto. Het resulteert in een wijn met meer body, kleur en alcohol. Vervolgens rijpt deze wijn nog een jaar in grote, Sloveense eikenvaten en zes maanden in de fles alvorens op de markt te worden gebracht. 

Proefnotities
Diep-donkerrood van kleur. De geur is complex, rijk aan zwarte kersen en meer donkerrood fruit, geflankeerd door een delicate kruidigheid. Mond vullende aandronk, gul, veroverend en met een fraaie lengte. Kan prima 8-10 jaar ouderen. 

Wijn en spijs
Ideaal bij gegrild vlees, Oosterse gerechten en ziltige of oude, harde kazen. 

Serveertemperatuur
16° 17°

Extra informatie:

Corte San Benedetto is gelegen in Veneto, een regio die bekend staat om zijn wijnproductie, waaronder beroemde wijnen zoals Amarone, Valpolicella en Prosecco. Veneto heeft een gunstig klimaat en gevarieerde bodemsoorten die bijdragen aan de diversiteit van zijn wijnen.

De wijnmakerij Corte San Benedetto produceert een scala aan wijnen, waaronder zowel rode als witte wijnen. De regio Veneto staat bekend om zijn rode wijnen, vooral de eerder genoemde Amarone en Valpolicella, maar produceert ook kwaliteitsvolle witte wijnen, zoals Soave en Pinot Grigio.

Veneto is de thuisbasis van verschillende inheemse druivensoorten, waaronder Corvina, Rondinella, Garganega en Prosecco voor witte wijnen, en deze druiven spelen vaak een belangrijke rol in de wijnen van de regio.

Veneto heeft een lange geschiedenis van wijnbouw en wijnproductie, en veel wijnmakers in de regio hechten waarde aan traditie en kwaliteit. Amarone della Valpolicella is bijvoorbeeld een van de meest iconische en gerespecteerde wijnen uit Veneto.

Sommige wijnhuizen in Veneto, waaronder Corte San Benedetto, bieden rondleidingen en proeverijen aan voor bezoekers. Dit is een geweldige gelegenheid om meer te leren over de wijnproductie in Veneto en om verschillende wijnen te proeven.

Valpolicella Classico Superiore Ripasso, Corte San Benedetto

Lekker bij gegrild vlees, oosterse gerechten en pittige kazen.

€ 22,95
Maximum aantal is 24.
Kenmerken
Rood