Gruner Veltliner, Stift Klosterneuburg Ried Hensberg
Omschrijving

Druivensoort 
Grüner Veltliner

Ligging wijngaard
Het klooster is met 108 hectare wijngaard het grootste Weingut van Oostenrijk. Enkele wijngaarden zijn al eeuwen in bezit; de wijnbouw startte er in 1114 en het wijnhuis is dan ook het oudste van Oostenrijk. Veel wijngaarden zijn op het zuidoosten gelegen. De bodem voor deze wijn is samengesteld uit zandsteen met een toplaag van löss. De Hengsberg wijngaard ligt op ongeveer 200 meterhoogte in de nabijheid van Wenen.

Vinificatie
De druiven worden handmatig geoogst. Na 4 uur schilcontact wordt de wijn geperst met een pneumatische pers. De vinificatie en rijping ebeuren op stalen tanks. De botteling is na ongeveer 6 maanden

Proefnotities
Goudgele wijn. Zeer aromatisch, met indrukken van onder meer appel, artisjok en witte peper. De smaak is fris en tegelijkertijd rijk. De wijn heeft een sappige, fijn kruidige afdronk. Een veltliner van dit niveau kan zomaar vijf jaar worden bewaard.

Serveertemperatuur
8-10 °C

Extra informatie:
Weingut Stift Klosterneuburg is een gerenommeerd Oostenrijks wijnhuis dat gelegen is in Klosterneuburg, een stad net ten noorden van Wenen. Het is een van de oudste wijnproducenten in Oostenrijk en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1114, toen het werd opgericht door markgraaf Leopold III van Oostenrijk. Het wijnhuis is gelegen op het terrein van het Stift Klosterneuburg, een cisterciënzerabdij die ook dateert uit de 12e eeuw.

Als een van de oudste wijnmakerijen in Oostenrijk, heeft Weingut Stift Klosterneuburg een rijke geschiedenis in de wijnproductie. De cisterciënzermonniken die hier ooit leefden, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van wijnbouwtechnieken in de regio.

Het wijnhuis staat bekend om zijn brede scala aan wijnstijlen, variërend van witte en rode wijnen tot mousserende en zoete wijnen. Ze gebruiken druivensoorten zoals Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Zweigelt en St. Laurent om verschillende wijnvariaties te produceren.

Weingut Stift Klosterneuburg profiteert van een gunstige ligging in de regio Neder-Oostenrijk, met wijngaarden die zich uitstrekken langs de oevers van de Donau. Dit terroir biedt ideale omstandigheden voor de wijnbouw, met zowel kalk- als lössbodems en een mild klimaat.

Hoewel het wijnhuis een rijke traditie heeft, heeft het ook geïnvesteerd in moderne wijnproductietechnieken en -apparatuur om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren.

Naast het produceren van wijn, fungeert Weingut Stift Klosterneuburg ook als een toeristische trekpleister. Bezoekers kunnen de prachtige abdijgebouwen verkennen, de wijnkelders bezoeken en genieten van proeverijen van de uitstekende wijnen.

De wijnen van Weingut Stift Klosterneuburg worden zowel nationaal als internationaal gewaardeerd en dragen bij aan de voortdurende reputatie van Oostenrijk als een belangrijk wijnproducerend land in Europa. De combinatie van traditie, moderniteit en de unieke omgeving maken dit wijnhuis tot een opvallende speler in de Oostenrijkse wijnwereld.

Gruner Veltliner, Stift Klosterneuburg Ried Hensberg

Een heerlijke combinatie met salades en visgerechten

€ 19,95
Maximum aantal is 24.
Kenmerken
Wit