Kaas: kampioen op de BBQ

Op je BBQ-boodschappenlijstje: kaas! Lekker zilte halloumi, frisse mascarpone, camembert of pittige geitenkaas, met deze smaakbommetjes op de grill is het gegarandeerd scoren!

Kaas wordt vaak over het hoofd gezien tijdens een BBQ. Nochtans is kaas hét perfecte grillgezelschap: supersmeuïg en supersmakelijk. Grillen, smelten, als vulling gebruiken… Je kunt zoveel doen met kaas op je barbecue. Een stevige kaas kun je in plakjes snijden en kort grillen op de barbecue. Een zachtere kaas kun je in een papillot verwerken of zachtjes laten smelten voor een lekkere barbecue kaasfondue. Niet zo’n fan van gerechten met heel veel kaas? Gebruik kaas dan als vulling, zoals puntpaprika’s gevuld met feta.

Graag geven wij je wat ideetje om jouw BBQ nog lekkerder en gezelliger te maken. 

Smakelijk en Vier het leven!

Kaas-groentespiesjes

Ingrediënten voor 4 personen;

halloumi 300 g
wit brood (zonder korst) 1 snede
citroenschil (geraspte )½
kerstomaten 1 bakje
courgette ½
gele paprika 1
amandelschilfers 1 el
olijfolie 2 el
korianderzaad 1 tl
komijnzaadje 1 tl

Bereiding

1. Snij de haloumi, de courgette, de paprika en het brood in even grote blokjes. 

2. Plet in een vijzel de specerijen voor de marinade en vermeng met de citroenschil en de olijfolie. 

3. Schep de kaas, de groenten en het brood door de marinade. 

4. Rijg de blokjes afwisselend op spiesjes en grill ze goudbruin.

Geitenkaas met gegrilde groente

Ingrediënten voor 4 personen;

geitenkaasjes (verse) 4 stuks
courgette 1
aubergine 1
rode paprika 1
groene paprika 1
Provençaalse kruiden (naar smaak)
gedroogde lavendelbloemen
tijm (blaadjes)
peper
zout
vloeibare honing (of meer) 4 el
olijfolie

Bereiding

1.Snij de courgette en de aubergine in plakken. Snij de paprika’s in 8 stukken. Bestrijk de groenten rondom met olijfolie. Kruid met peper en zout.

2.Gril de groenten beetgaar en hou ze eventueel warm in een aluminium bakje op de buitenrand van het rooster. 

3.Kruid de geitenkaas met peper, lepel er wat honing over en bestrooi met tijm en lavendel. Gril de kaasjes kort, op aluminiumfolie of in een bakje.

4. Serveer de groenten met de kaasjes en eventueel nog wat extra honing.

Om je gerecht compleet te maken schenk je onze Verdejo er bij. 

Sardientjes met Feta

Ingrediënten voor 4 personen;

sardientjes 8 te koop bij onze buurman. Vishandel van Reenen
feta 100 gram
rijst (gekookt) 250 gram
kerstomaten (gele en rode) 350 gram
rode uien (kleine) 2
peterselie fijngehakt (+ extra) 3 el
peper en zout

Bereiding

1.Verkruimel de feta bij de gekookte rijst, voeg de gehakte peterselie toe, meng en kruid met peper en zout. 

2. Spoel de visjes, dep ze droog met keukenpapier en vul ze met de rijstmengeling. Leg de sardientjes in een aluminium grillschaal en rooster ze 10 à 15 minuten op de barbecue. Draai zena 5 à 6 minuten om. 

3. Pel de uien, snij ze doormidden en snij ze in fijne reepjes. Spoel de tomaatjes en snij ze doormidden. Haal de sardientjes van de grill, kruid ze met peper en zout en schep er de tomaatjes en reepjes ui over. Bestrooi met de rest van de gehakte peterselie en serveer meteen.

De wijntip is toch wel onze eigen Verdejo

Camembert met stokbrood

Niets zo lekker als gesmolten camembert met stokbrood. Je kunt camembert smelten in de (microgolf)oven, maar ook op de barbecue!

Bereiding

1. Zorg dat je een camembert koopt die in een houten doosje zit.

2. Verwijder het papiertje om de camembert en steek de camembert terug in het houten doosje. Dompel het doosje even in een beetje water, zodat het zeker geen vuur vat.

3. Plaats de camembert in het doosje op de barbecue, net boven de kolen. Eventueel kan je een sneetje maken in de bovenkant van de kaas en er wat kruiden op strooien. Denk aan rozemarijn of tijm.

4. Laat de kaas zo’n 20 minuten rustig smelten.

5. Dop stukjes brood in de gesmolten camembert.