Allergisch voor koemelk? Dan kan je nu ook genieten van heerlijke kaas
Jong belegen kaas is een waar genot. Maar niet voor degenen onder ons die een koemelkallergie hebben. Voor hen is er nu de A2A2 jong belegen kaas. Deze kaas wordt gemaakt van speciaal geselecteerde koeien met het A2-gen. De stof BCM-7, ook wel bekend als de veroorzaker van de koemelkallergie, ontbreekt in de melk van deze koeien.
In Nieuw-Zeeland is er in de begin jaren tachtig onderzoek gedaan naar de oorzaken van een melkallergie onder mensen. Hieruit kwam naar boven drijven dat niet alle melk precies dezelfde eigenschappen bevat. Het tegenovergestelde is juist waar. Deze verschillen in eigenschappen zijn het resultaat van de genen die koeien bezitten. Zo zijn er koeien met het A1A1-gen, maar ook koeien met het A1A2-gen of het A2A2-gen. Dit subtiele verschil zorgt ervoor dat mensen met een koemelkallergie A1A1 kaas niet kunnen verdragen, terwijl ze A2A2 kaas wél kunnen verdragen. En dat is goed nieuws voor de kaasliefhebbers met een koemelkallergie onder ons! Voortaan kan iedereen ongehinderd van de heerlijke kazen genieten dankzij deze ontdekking.
Ben je allergisch voor koemelk? Dan kan je nu genieten van heerlijke kaas