Harde- en haldharde kazen

Harde- en haldharde kazen

Harde- en Half harde kazen zijn stevige, vaak lang gerijpte kazen die soms tot wel 4 jaar worden geaffineerd. Kaas die gemaakt wordt van afgeroomde melk en/of naverwarmde wrongel is vaak harder. Na het rijpen zijn de kazen droog en kruimelen snel, maar hebben ook veel meer karakter gekregen. Het maakt de kaas ook langer houdbaar, terwijl het nog rustig doorrijpt voor nog meer smaak.

De beter bekende harde kazen zijn bijv. de Italiaanse Parmigiano Reggiano en Formaggio Grana Padano, maar een gerijpte Engelse Cheddar of Goudse kaas zijn ook zeer populair. Harde kazen kennen we in vele melksoorten en smaakvarianten: het frisse zoet van een oude Comté of het volle droge, pikante van een overjarige Pecorino met o.a. zwarte pepertjes. Een erg fijne kaasgroep waarmee heel mooie combinaties te maken zijn in ovenschotelgerechten, met een mooie dessertwijn en sappig fruit na het diner of in combinatie met een Chutney, fijne Corsicaanse confiture,  Balsamusse of Balsamico.

De halfharde kazen zijn kazen die, net als harde kazen, kruimelig worden wanneer deze voor langere tijd rijpen, maar als deze kazen nog jong zijn blijven ze stevig en vol van smaak.

't Kaaspunt

Keiweg 7a
4901 JD Oosterhout NB
+31162465275

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 19:00
zaterdag 08:30 - 17:00
zondag Gesloten